Один заручник звільнений, чотири ще в полоні

Україна, акція створена 14.5.2014

Юрій Лелявський, журналіст львівського телеканалу ZIK був звільнений з полону у Слов'янську. Журналіст Сергій Шаповал та ще троє чоловіків залишаються в заручниках.

Звільнений журналіст розповів Радіо Свобода, що його відпустили 9 травня, проте він відмовляється розповідати подробиці. Юрій лише повідомив, що його тримали у підвалі приміщення Служби безпеки України в Слов’янську, поряд з іншими заручниками. Журналіст розповів, що з ним не поводились погано – годували раз на день та виводили назовні. Проте протягом 10 днів його очі були заклеєні клейкою стрічкою.

Сергій Шаповал, журналіст, що працює на видання Волинь Пост, як і раніше знаходиться в полоні разом з Павлом Юровим, театральним режисером, його колегою Денисом Грищуком та студентом з Києва Ігорем Опрею.

Будь-ласка, надсилайте звернення на адреси самопроголошеної Донецької народної республіки: hunta.resist@gmail.com abvgdasm@gmail.com.

Ви можете використати запропонований текст або написати щось власне:

Російська мова: Я приветствую недавнее освобождение Юрия Лелявского и хочу выразить озабоченность по поводу безопасности Сергея Шаповала, Павла Юрова, Дениса Грищука и Игоря Опря, которые в настоящее время содержатся в неволе в Славянске, как, возможно, и другие лица. Я настаиваю на немедленном освободении всех захваченных лиц, без каких-либо условий. Где бы они ни находились, их свобода и их психическое и физическое благополучие должны быть полностью обеспечены.

Українська мова: Я вітаю недавнє звільнення Юрія Лелявського і хочу висловити занепокоєння щодо безпеки Сергія Шаповала, Павла Юрова, Дениса Грищука та Ігоря Опрі, які в даний час утримуються в неволі в м. Слов'янськ, як, можливо, й інші особи. Я наполягаю на негайному звільненні всіх захоплених осіб, без будь-яких умов. Де б вони не знаходилися, їх свобода і їх психічне і фізичне благополуччя повинні бути повністю забезпечені.

Влада використовувала міліцейські та військові сили, щоб відновити контроль над Донецьком та іншими містами сходу України від збройних угрупувань. Бої тривають та призвели до десятків жертв з обох сторін. Є повідомлення про осіб, що знаходяться в полоні.

Amnesty International висловила стурбованість з приводу безпеки місцевого населення на сході країни і звернулась до влади в Києві щодо випадків незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження з полоненими з боку озброєних людей, що очевидно, є проукраїнськи налаштованими, але не є компетентними посадовими особами або особами уповноваженими на здійснення цих повноважень http://amnesty.org/en/library/info/EUR50/020/2014/en). Існують також повідомлення, зокрема відеозапис, який зображає використання вогнепальної зброї силовиками проти беззбройних демонстрантів, що призвело до смертей (зокрема, 11 травня в м. Червоноармійськ загинуло дві людини).

В Слов'янську, 150-тисячному місті Донецької області, озброєні анти-київські протестувальники здійснили ряд викрадень, зокрема викрадення військових спостерігачів від ОБСЄ, яких невдовзі звільнили за посередництва російського посланника. Під час прес-конференції 23 квітня, самопроголошений "народний мер" Слов'янська Вячеслав Пономарьов заявив, що декого з заручників планують використовувати як "розмінну монету", і що він не має наміру їх відпускати. Він звинуватив київську владу у затриманні та тортурах прости своїх "товаришів". Декого із заручників уже відпустили та обміняли. Другого травня було звільнено журналіста Фундації Відкритого Діалогу Сергія Левтера, а також мешканця Слов'янська Артема Дейнегу. Під час прес-конференції 8 травня, організованої Фундацією, Сергій Лефтер описав як до нього ставилися під час утримання: "Перший тиждень був особливо важким. Мої руки і ноги були зв'язані клейкою стрічкою, мої очі заліплені". Він повідомив, що заручників змушували спати на голому бетоні, їм погрожували та били.

Ми надзвичайно вдячні усім, хто прийняв участь в акції. Наразі жодних додаткових дій від учасників/ць Мережі Акцій термінової допомоги не потрібно.

• звільнення полонених

• Валерія Лутковська: Уповноважений з прав людини