Другий заручник звільнений, принаймні трьох ще утримують в полоні

Україна, акція створена 28.5.2014

Журналіста Сергія Шаповала було звільнено 18 травня. На разі він повернувся до своєї родини. Принаймні ще троє заручників утримуються в полоні: театральний режисер Павло Юров, його колега Денис Грищук та студент Ігор Опря.

Сергія Шаповала взяли в полон 26 квітня, коли він зробив спробу працювати під прикриттям в якості члена місцевого збройного формування, що протистоїть уряду в Києві. Він провів три тижні в кімнаті розмірами два на три метри, при чому годували його дуже рідко. Іноді Сергію цілий день не давали води, так як його викрадачі лінувались пройти до нього по коридору: «Коли я попросив води, вони почали на мене кричати. Якщо б так тривало й далі, я б викинувся з вікна». Журналіст розповів Amnesty International , що коли його схопили озброєні сили так званої самооборони та колишні бійці підрозділу «Беркут», то почали бити та катувати електрошоком. Він був звільнений за сприяння українського політика та бізнесмена Віктора Медведчука, який сказав, що Сергію пощастило, що той був на вершині списку з 16 бранців.

Як і раніше, ми просимо вас звертатись до військових угрупувань, що тримають заручників у Слов’янську, використовуючи контакти, які ми маємо в наявності. Будь ласка, пишіть російською або українською мовами за адресами hunta.resist@gmail.com, abvgdasm@gmail.com з офіційного сайту «Донецької народної республіки» (http://donetsk-gov.su) і у Службу безпеки України.

Після того як у лютому 2014 року Віктора Януковича було позбавлено президентських повноважень, протестуючі у східних регіонах України, які відмовилися визнати законність тимчасової влади у Києві, захопили контроль над місцевими адміністраціями , у тому числі у Слов'янську , Краматорську і Маріуполі. 7 квітня, у Донецьку, озброєні протестувальники оголосили про створення «Народної Донецької Республіки», до якої і входить Слов’янськ. Озброєнні групи інших міст послідували цьому прикладу.

Озброєні протиурядові протестуючі стояли за рядом інших викрадень, зокрема військових спостерігачів ОБСЄ, які згодом були звільненні за допомогою посередництва російської сторони. На прес-конференції 23 квітня, самопроголошений «народний мер» Слов’янська, В’ячеслав Пономарьов, сказав, що деяких заручників тримали в якості «розмінної монети» і він не мав наміру їх відпускати. Пономарьов звинуватив офіційний Київ у затриманнях та тортурах його «товаришів». Деяких полонених вже звільнили або ж обміняли.

Amnesty International 9 травня мала телефону розмову з прес-секретарем В’ячеслава Пономарьова. Вона стверджувала, що вони утримують не полонених, а «підозрюваних у шпіонажі», і буде вирішуватись, які заходи до них застосувати.

Влада використовувала міліцейські та військові сили, щоб відновити контроль над Донецьком та іншими містами сходу України від збройних угрупувань. Бої тривають та призвели до десятків жертв з обох сторін. Є повідомлення про осіб, що знаходяться в полоні.

Amnesty International висловила стурбованість з приводу безпеки місцевого населення на сході країни і звернулась до влади в Києві щодо випадків незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження з полоненими з боку озброєних людей, що очевидно, є проукраїнськи налаштованими, але не є компетентними посадовими особами або особами уповноваженими на здійснення цих повноважень http://amnesty.org/en/library/info/EUR50/020/2014/en). Існують також повідомлення, зокрема відеозапис, який зображає використання вогнепальної зброї силовиками проти беззбройних демонстрантів, що призвело до смертей.

Ми надзвичайно вдячні усім, хто прийняв участь в акції. Наразі жодних додаткових дій від учасників/ць Мережі Акцій термінової допомоги не потрібно.

• звільнення полонених

• Валентин Наливайченко: Голова Служби Безпеки України