США: ЖІНКУ ЗАТРИМАЛИ ЗА ВЛАСНІ ПЕРЕКОНАННЯ

США, акція створена 20.9.2013

Кімберлі Рівера – американська жінка-військовослужбовець. Після трьох місяців участі у збройних конфліктах в Іраку, вона взяла відпустку та виїхала із родиною до Канади. Вона зрозуміла, що не має морального права брати участь ані у війні в Іраку, ані в жодному іншому військовому конфлікті. 20 вересня її заарештували під час перетинання кордону США. Наразі їй загрожує трибунал та тюремне ув’язнення за дезертирство. Amnesty International визнає Кімберлі Рівера в’язнем совісті.

Як повідомляють, Кімберлі Рівера заарештували 20 вересня тоді, коли вона перетинала кордон в штаті Нью-Йорк. За інформацією адвоката Кімберлі, їй загрожує позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Кімберлі Рівера покинула армію без дозволу на початку 2007 року, відправившись до Канади із своєю сім’єю під час своєї відпустки з війни. Саме тоді вона прийняла рішення, що не має морального права брати участь у війні в Іраку та інших конфліктах. В Канаді вона попросила захисту в якості біженця, але її заява була відхилена. У січні 2009 року її попросили залишити країну або заявили про загрозу депортації. Потім депортацію відклали, поки Кімберлі не звернулася за рішенням.

Кімберлі розповідала про своє ставлення до конфлікту в Іраку публічно, коли вона була в Канаді. Намагаючись припинити депортацію Кімберлі, її адвокат надав докази того,що тих військовослужбовців, хто після повернення критикував дії в Іраку, переслідували ще гірше.

Amnesty International вірить, що право відмовитися від участі у військовій службі є невід’ємною частиною свободи совісті, релігії. Це саме визначає стаття 18 Загальної декларації прав людини та стаття 18 Міжнародного пакту з громадських та політичних прав. США є державою-підписантом обох документів.

Amnesty Іnternational вважає, що будь-хто може з певних переконань, совісті відмовитися виконувати службу у військових силах. Це може включати і відмову брати участь у конкретній війні, коли певна людина не погоджується із метою та методами проведення військового конфлікту, навіть, якщо в інших війнах людина згідна брати участь.

Коли особу ув’язнюють виключно за такі вчинки, Amnesty International вважатиме її в’язнем совісті. Також AI вражає в’язнями совісті тих, кого ув’язнюють за дезертирство з військових сил через причини совісті, якщо спочатку вони вжили розумних заходів, щоб звільнитися від військових зобов’язань, або коли це було зробити неможливо.

Amnesty International виступає проти примусового повернення особи до іншої країни, де він чи вона можуть зіткнутися з ризиком стати в’язнем совісті.

• - негайно звільнити Кімберлі Ріверу.

• The Honorable John McHugh: Secretary of the Army