Білоруському студенту загрожує в'язниця за оприлюднення фотографій

Білорусь, акція створена 5.9.2012

13 липня 20-ти річного Антона Суряпіна заарештували. Студенту факультету журналістики Білоруського державного універститету інкримінують допомогу в організації нелегальної міграції. За білоруським законодавством (стаття 371 Кримінального кодексу Білорусі) йому загрожує позбавлення волі до 7 років.

Аmnesty Іnternational вважає Антона Суряпіна в’язнем сумління.

Антона Суряпіна арештували в результаті викладення фотографій плюшевих ведмедів на сайті Belarusian News Photos (хлопець є одним із засновників проекту).

4 липня, у День незалежності Білорусі, 2 працівника шведської рекламної компанії «Studio Total» низько пролетіли у одномоторному літаку над містом Івенець (поряд із Мінськом та кордоном Литви) і розкидали близько 800 плюшевих ведмедиків. Іграшкові ведмеді тримали плакати у підтримку свободи слова в Білорусі. Повідомляється, що пілоти неодноразово порушили білоруське законодавство, пролітаючи без дозволу.

Антон Суряпін зазначає, що отримав фотографії цієї події з анонімного джерела та був одним з перших, хто завантажив знімки івенецьких ведмедів у інтернет. Пілоти згодом повідомили, що були незнайомі із Антоном Суряпіним. Тим не менш, його звинувачують у допомозі в організації нелегальної міграції.

4 липня шведська рекламна компанія «Studio Total» організувала акцію для привернення уваги до порушень свободи слова у Білорусі. Відео, яке поширила «Studio Total» показує двох людей у масках тварин, один з яких викидає з літака плюшевих ведмедів. Міністерство оборони Білорусі спростовує повідомлення, що білоруський повітряний простір був порушений, і заявляє, що це відео було сфабриковане. Івенецька поліція позабирала ведмедів, але залишилося відео людей, які в інтерв’ю незалежним білоруським медіа засвідчили, що бачили літак та ведмедиків.

Білоруська влада заарештувала й інших людей у зв’язку із подіями 4 липня. Сергія Башарімова заарештували за підозрою у допомозі шведам у перетинанні кордону, також, за свідченнями, він здавав квартиру працівникам компанії «Studio Total». Також була затримана 16-ти річна дівчина з Івенця, яку підозрюють у фотографуванні тих знімок, викладених у інтернеті Антоном Суряпіним.

фотографії: studiototal.se

• Закликаємо негайно та беззастережно звільнити Антона Суряпіна;
  • Гарантувати свободу слова у зв'язку з міжнародними забов'язаннями.

• Александр Лукашенко: Президент, Администрация Президента Республики Беларусь
  • Валентин Величко: Посол Республики Беларусь в Украине