Білоруському журналісту загрожує в'язниця за критику президента

Білорусь, акція створена 7.8.2012

Журналіст Андрій Почобут - в’язень сумління, заарештований за своє право висловлювання думки. Йому загрожує 5 років позбавлення волі за критику президента Білорусії.

Андрій Почобут - кореспондент польської щоденної газети “Gazeta Wyborcza”, а також активіст польсько-білоруської меншини. Його заарештували 21 червня у квартирі у Гродно, на заході Білорусі. Андрія Почобута звинуватили у “наклепі на Президента” відповідно до статті 367 (2) Кримінального кодексу Республіки Білорусь за матеріали, опубліковані у незалежних білоруських медіа. Йому загрожує 5-ти річне позбавлення волі.

У цих матеріалах Андрій Почобут критикував судовий процес та рішення у справі Владислава Ковальова та Дмитра Коновалова, яких було страчено у березні 2012 у зв’язку із серією терактів у Білорусі. Він також піддав критиці позицію президента Лукашенка по відношенню до ЄС та відповідь білоруської влади на хвилю “тихих протестів” в країні. 21 червня квартиру журналіста обшукали, його комп’ютер та документи були конфісковані.

У березні 2011 року Андрія Почобута звинуватили у “образі Президента” та “наклепі на Президента” за матеріали, які він писав для “Gazeta Wyborcza”. 5 липня 2011 він отримав три роки позбавлення волі умовно.

Amnesty International вірить, що арешт Андрія Почобута є частиної довготривалого переслідування громадських активістів та журналістів з боку білоруської влади. Після президентських виборів у грудні 2010 року в Білорусі відбувається безпрецедентне погіршення ситуації із правами людини. Ключові представники опозиції були затримані, зазнали катувань та були засуджені внаслідок несправедливих судових розглядів. Недержавні громадські організації, активісти та журналісти, які знаходяться в опозиції до влади, стикаються із постійними переслідуваннями.

Свобода висловлювання у Білорусі гарантується статтею 33 конституції країни, а також міжнародними документами, які Білорусь ратифікувала та офіційно зобов’язалася дотримуватися. Amnesty International вважає, що використання Кримінального кодексу Білорусі для обмеження використання свободи висловлювання порушує міжнародні зобов’язання країни, зокрема, статтю 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Amnesty International визнає, що ця стаття накладає певні обмеження на свободу висловлювання у випадках, коли необхідно поважати права та репутацію інших чи задля захисту національної безпеки чи громадського порядку. Проте, стаття 19 також визнає широкі можливості для здорової критики уряду та інших держпосадовців. Тому кримінальне законодавство не слід використовувати таким чином, щоб заглушити критику влади.

• Гарантувати право свободи висловлювання думки згідно із міжнародними правовими обов’язками, включаючи статтю 19 Міжнародного пакта про громадянські та політичні права

• Аляксандр Лукашенко: Президент, Адміністрація Президента Республіки Білорусь
  • Аляксандр Конюк: Генеральний прокурор