СЕПАРАТИСТИ ВИКРАЛИ ПОДРУЖЖЯ, ЇХНІ ЖИТТЯ В НЕБЕЗПЕЦІ

Україна, акція створена 22.12.2014

30 листопада у Донецьку озброєні чоловіки викрали подружжя. Їхнє місцезнаходження невідоме, а життя у небезпеці.

30 листопада близько 16:00 Анна Сергієнко разом зі своїм чоловіком Віктором Горбенком поверталися додому з роботи, коли їх почали переслідувати два чорні автомобілі та білий мінівен. На вулиці В. Терешкової, всього за декілька хвилин їзди від їхнього дому, чорний автомобіль обігнав їх і заблокував дорогу, у таки спосіб змушуючи зупинитися.

Озброєні чоловіки в уніформі розбили вікна і перетягли пару з їхньої машини у білий мінівен. Потім чоловіки зі зброєю поїхали з місця інциденту, забравши з собою і авто Анни та Віктора. Усі описані події чітко видно на відео, яке зняв свідок, з яким вдалося поспілкуватися досліднику Amnesty International.

У відео, що надіслали Amnesty International, очевидці розказують, що там було від 10 до 15 озброєних чоловіків у темно зеленому камуфляжі, колір уніформи був темніший біля кишень і світліший в інших місцях. Друзі, колеги та родичі викрадених підозрюють, що за цим викраденням стоять озброєні групи козаків, які разом з озброєними групами сепаратистів, які підтримуються Росією, воюють проти прокиївських сил.

Родич Анни та Віктора розповів, що вони володіють магазином у районі, який контролюється озброєною групою козаків з жовтня і що у них «були проблеми» і до викрадення. З іншого джерела стало відомо, що ця група козаків погрожувала подружжю раніше.

19 грудня один з родичів розповів Amnesty International, що у нього є вагомі докази того, що чоловік з дружиною утримуються місцевою групою козаків, але «зовсім не зрозуміло, що ця група хоче і як з ними вести переговори.»

Родич викраденої пари написав заяву до місцевих органів влади так званої Донецької народної республіки, але досі нічого не було зроблено для того, щоб з’ясувати, що саме трапилося і де зараз знаходиться подружжя.

Збройний конфлікт на сході України розпочався після того як в квітні та травні 2014 проросійські групи сепаратистів захопили адміністративні будівлі у декількох містах Донецької та Луганської областей (після того як Крим був анексований Російською Федерацією), а згодом проголосили створення так-званих Донецької (ДНР) та Луганської (ЛНР) народних республік.

У відповідь українська влада розпочала «антитерористичну операцію», надіславши свої сили, щоб спробувати відновити контроль над територією. Згодом все це переросло у збройний конфлікт, який триває і досі. Незважаючи на припинення вогню, оголошеного у вересні, бої тривають, хоча і менш інтенсивно.

Донецьк фактично був під контролем ДНР з травня. Групи козаків воювали на обох сторонах конфлікту ще з моменту його початку у квітні. Проросійські озброєні групи козаків взяли під свій контроль кілька міст на сході України. Ці групи, як правило, пов'язані з ДНР та ЛНР, але не завжди повністю контролюються ними.

• Негайно визначити місцезнаходження Анни Сергієнко та Віктора Горбенка і забезпечити їхню безпеку;
  • Забезпечити негайне звільнення Анни Сергієнко та її чоловіка Віктора Горбенка.

• Олександр Захарченко: Голова ДНР