Джулгаз Маннан, правозахисник з Бангладеш

Бангладеш, акція створена 3.11.2017, актуальна акція

Джулгаз Маннан знаходився у своїй квартирі разом із другом, коли чоловіки, озброєні мачете, увірвалися до приміщення та зарізали їх. Джулгаз був засновником єдиного в Бангладеш ЛГБТІК-журналу, що є дуже сміливим для країни, де одностатеві стосунки поза законом. Незважаючи на велику кількість доказів – включаючи відеозаписи з камер спостереження та показання свідків – за більше ніж рік підозрюваних у вбивстві не було знайдено.

Джулгаз був засновником єдиного у Бангладеш журналу для ЛГБТКІ-людей (лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів, інтерсексів та квірів) – і це дуже сміливо для країни, де одностатеві стосунки поза законом. Є підозра, що нападники належали до організації Ансар аль-Іслам – екстремістського угрупування, відповідального за серію нападів на блогерів, що підтримують ідеї атеїзму, фемінізму, наукового світогляду та секуляризму.

Більше року минуло після вбивства, що сталося у квітні 2016-го. Але незважаючи на докази, серед яких відеозапис з камер спостереження та покази свідків, нікого не притягли до відповідальності за ці вбивства. На додачу до повільної роботи поліції, влада почала звинувачувати жертв. Невдозві після вбивства Джулгаза, один з міністрів заявив, що рухи, які "пропагують неприродній секс", заборонені у Бангладеш.

Цей спротив чи небажання знайти вбивць Джулгаза і висунути їм обвинувачення стає тривожним сигналом для ЛГБТІК активістів/ок та інших осіб, які прагнуть своєю діяльністю змінити статус-кво. За словами брата Джулгаза, бездіяльність поліції свідчить про те, що «уряд не переймається справою... і вірить, що "ця" проблема (одностатевих стосунків) померла разом із Джулгазом».

ЛГБТІК-активіст Джулгаз Маннан був вбитий разом 25 квітня 2016 року із своїм другом Махбубом Раббі особами, що належать до Ансар аль-Іслам – бангладеського збройного формування, пов’язаного з Аль-Каіїдою.

Джулгаз та Махбуб були засновниками «Roopban», першого та єдиного ЛГБТІК-журнал у Бангладеш.

Вбивство Джулгаза та його друга було сплановане заздалегідь. У той вечір, приблизно о 17:30 до охоронця будинку, де жив Джулгаз, підійшли чоловіки, які сказали, що принесли пакунок для Джулгаза. Коли охоронець повернувся до них, щоби сказати, що Джулгаз не чекає на пакунок, вони напали на нього та, озброєні мачете, попрямували до квартири Джулгаза.

Сахіна Хатун, 75-річна мати Джулгаза, була у квартирі під час нападу. Вона прокинулася від криків, та намагалася зупинити вбивць. Вони відштовхнули її і вона травмувала ногу. Після нападу Сахіна Хатун, чия пам’ять демонструє значні ознаки старіння, іноді забуває, що її сина вбили. Коли вона питає де він, рідні кажуть їй, що він закордоном.

Пройшло більше року, але незважаючи на достатню кількість доказів (у тому числі: показання свідків, записи камери спостереження, а також рюкзак, який місцевий поліцейський зміг вихопити, коли наздоганяв нападників), влада не висунула жодних обвинувачень підозрюваним.

8 травня 2017 року поліція пропустила черговий термін для подання звіту про розслідування вбивств і зробила запит про відкладання справи на невизначений термін. Така неквапливість влади та небажання розслідувати вбивство ЛГБТІК-активістів підтверджується словами міністра внутрішних справ Асадуззамана Камала, який у квітні 2016 року сказав, що «неприродній секс» недозволений у бангладеському суспільстві.

Вбивство Джулгаза та Махбуба мають розглядатися у контексті нападів збройних груп, що поновилися у 2013 році. Відтоді десятки людей було вбито членами екстремістських угруповань Ансар аль-Іслам та Джамаат уль-Моджахеден. Серед вбитих: правозахисники, ЛГБТІК-люди, секулярні блогери, іноземці та члени релігійних меншин.

Як написав у блозі для сайту Amnesty International бангладеський активіст, що побажав залишитися анонімним, вбивство Джулгаза та Махбуба справило негативний ефект на ЛГБТІК-спільноту в країні. Десятки людей були змушені покинути Бангладеш. Будь-які активності на підтримку прав ЛГБТІК були зупинені, як і прогрес, зроблений за останні роки.

На жаль, родина Махбуба Раббі не приймала його гомосексуальність і тому не дала згоди на те, щоби Amnesty International проводила кампанію з вимогою розслідувати його вбивство. Відповідно, Amnesty не робить публічних закликів щодо Махбуба. Проте очевидно, що успіх у розслідуванні вбивства Джулгаза автоматично вплине на ситуацію в цілому.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

Ми вимагаємо:

• забезпечити ефективне розслідування та притягнення вбивць Джулгаза до відповільності