Викраденому активісту з Сирії загрожують катування

Сирія, акція створена 1.3.2012

10 січня 2012 р. кілька невідомих людей, яких пов’язують з органами влади Сирії, викрали та утримують активного борця за реформи в країні Джорджа Мубайеда (Georges Moubayed). 12 січня його сім’ї зателефонували — Джордж розповів, ніби його поранили в ногу і викрадачі вимагають викуп в обмін на звільнення. Йому погрожують катуваннями та іншими знущаннями.

Джорджа Мубайеда, 62-річного ювеліра, викрали, коли він вийшов зі свого дому в районі Джарамана в Дамаску, Сирія. Він брав участь у демонстраціях за реформи, інформацію про які розповсюджував у мережі Фейсбук, та надавав матеріальну підтримку сім’ям активістів, котрі загинули під час протестів та заворушень. Через два дні після викрадення він зателефонував своїй дочці, яка мешкає у Франції, та розповів, що його викрали та поранили в ногу. Потім викрадачі їй сказали, що вимагають за його звільнення 300 мільйонів сирійських лір (близько $500,000).

Починаючи з березня минулого року службами охорони та представниками провладного угрупування Шабіха (shabiha) було затримано кілька тисяч активістів. В країні поширені катування та знущання, понад 235 людей померли у в’язниці.

Демонстрації за підтримку реформ почалися в Сирії у лютому 2011 року та переросли в масштабні протести до середини березня. Влада Сирії жорстоко на це відреагувала та спробувала придушити виступи. Amnesty International вдалося отримати імена понад 4600 людей, котрі померли чи були вбиті під час чи у зв’язку з протестами та заворушеннями. Вважається, що багато людей застрелили представники охоронних структур під час мирних протестів чи на церемоніях поховання людей, котрих вбили під час протестів. Деяких силовиків також вбито — дезертирами або тими, хто взявся за зброю задля боротьби з владою.

Арештовано кілька тисяч людей, котрих утримують ізольовано від зовнішнього світу, у місцях, де розповсюджені катування та знущання. Починаючи з 1 квітня 2011 р. понад 235 чоловік померли у в’язниці за доволі підозрілих обставин.

Владу Сирії захищають численні органи безпеки та розвідки, окрім того, в країні діють багато підозрілих угрупувань, які часто добре озброєні та іноді одягнені у форму, займаються викраденнями, вбивають, чинять напади за вказівками чи, принаймні, за згодою представників влади. Amnesty International також отримала інформацію про озброєних людей, котрі погрожують іншим, іноді навіть вбивають, та які, скоріше за все, причетні або діють за підтримки уряду.

• виявляючи стурбованість стосовно того, що Джордж Мубайед утримується у невідомому місці групою людей, котрих вважають пов’язаними з урядом держави, та що йому загрожують катування і знущання, чи навіть смерть;
  • звертаючись до влади Сирії з проханням негайно звільнити Джорджа Мубайеда, надати йому необхідну медичну допомогу та забезпечити повернення додому;
  • звертаючись до влади Сирії з проханням провести розслідування стосовно нападів на борців за реформи та притягнути до відповідальності винних.

• Башар аль-Асад: Президент, Президентський палац
  • Мохамед Ібрагім аль-Шаар: Міністр внутрішніх справ, Міністерство внутрішніх справ
  • Мохамед Саід Акіль: Надзвичайний і повноважний посол Сирійської Арабської Республіки в Україні, Посольство Сирійської Арабської Республіки в Україні