Загроза для турецьких журналістів у Сирії

Сирія, акція створена 8.5.2012

Турецькі журналісти Адем Озкозе (Adem Özköse) та Хаміт Коскун (Hamit Coşkun) зникли під час того, як робили репортаж про події у Північній Сирії, поряд із кордоном з Туреччиною. В останнє вони виходили на контакт 10 березня. Можливо, вони зникли під примусом, і можуть стати жертвами катувань та іншого жорстокого поводження.

34-річний репортер Адем Озкозе та 21-річний оператор Хаміт Коскун в'їхали до Сирії з боку Туреччини 5 березня 2012 року. За інформацією від їх коллег, вони мали намір провести приблизно тиждень у північній частині Сирії з метою висвітлення поточних подій. В останнє вони виходили на контакт з північного міста Ідліб 10 березня 2012 року, де вони поінформували, що висвітлюють демонстрацію. З того часу їхня доля та місцезнаходження невідомі.

У новинах вказували, що Адем Озкозе та Хаміт Коскун можуть знаходитися під вартою сирійських спецслужб, проте офіційно сирійська влада не оприлюднювала жодної інформації про двох чоловіків. Спікер Міністерства зовнішніх справ Туреччини проінформував Amnesty International, що вони писали до влади Сирії з вимогою звільнити журналістів та надати інформацію про їх долю. Наразі, наскільки відомо Amnesty International, сирійський уряд не надав офіційну відповідь на ці запити.

В результаті Amnesty International стурбована, що Адема Озкозе та Хаміта Коскуна тримають в умовах, які прирівнюються до примусового зникнення, і, отже, їх можуть тримати поза дією закону, піддаючи їх небезпеці катування та іншого жорсткого поводження.

Демонстрації у підтримку реформ почалися в Сирії у лютому 2011 та перетворилися на масові акції протесту в середині березня. Сирійська влада реагує на це досить жорстоко, використовуючи силу для придушення акцій. Amnesty International має імена більш ніж 7,200 людей, які померли або були вбиті під час, або у зв’язку із протестами. Вважається, що багато хто був застрелений під час участі у мирній акції протесту чи під час відвідин похорон людей, вбитих під час інших протестів. Нещодавно сотні були вбиті протягом обстрілу цивільних районів сирійськими військовими силами, здебільшого міста Хомс. Деякі представники сил безпеки теж були вбиті солдатами, які тікали або тими, хто повстав проти уряду.

Сирійська держава має певну кількість агентств розвідки та безпеки, деякі з них непрозорі, секретні, тобто озброєні, але не носять форму. Такі агентства можуть здійснювати викрадення, вбивства та інші порушення, узгоджені із державними особами. Amnesty International також отримувала повідомлення про погрози, зловживання та викрадення з боку озброєних осіб, які роблять це за підтримкою держави.

Тисячі підозрюваних противників сирійського уряду були арештовані за останні 12 місяців, також багато з них були піддані катуванню та іншому жорстокому поводженню. Amnesty International має імена більш ніж 280 осіб, які померли, перебуваючи під вартою. Також зафіксовано багато випадків катувань та іншого жорстокого поводження із ув’язненого. Для більш повної інформації щодо катувань та іншого жорстокого поводження у Сирії, можете переглянути інші матеріали.

Організація також отримувала багато повідомлень щодо примусового зникнення осіб, коли державні чиновники не змогли надати інформацію родичам про долю зниклих осіб. Вважається, що більшість з них була арештована службами безпеки.

Приховати серйозність порушень прав людини, доступ іноземних журналістів до країни сирійській владі було дуже важко з початку заворушень. Крім того, незалежні міжнародні правозахисні організації, такі як Amnesty International чи Рада ООН з прав людини, створили у серпні 2011 року незалежну комісію з розслідування подій в Сирійській Арабській Республіці. Новоствореній Комісії було фактично заборонено в’їзд до Сирії.

Незважаючи на такі труднощі, з квітня 2011 року, Amnesty International засвідчила систематичні та широкі порушення прав людини, які прирівнюються до злочину проти людства, а також закликала ввести всеосяжне ембарго на поставку зброї до Сирії та заморозити активи Президента Сирії Башара аль-Ассада та його близьких. Отримана інформація буде передана прокурору Міжнародного Кримінального Суду.

• до влади Сирії із вимогою негайно повідомити про долю та місцезнаходження Адема Озкозе та Хаміта Коскуна;
  • закликайте звільнити та дозволити негайно повернутися до Туреччини обом журналістам, якщо вони наразі знаходяться під вартою сирійських спецслужб.

• Bashar al-Assad: President, Presidential Palace
  • Mohammad Ibrahim al-Shaar: Minister of the Interior, Ministry of Interior