Свобода вираження в Росії під загрозою

Росія, акція створена 22.3.2012

Проект закону, який жорстоко обмежить у Санкт-Петербурзі право лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ) на вільне вираження поглядів, був прийнятий в кінцевому читанні 29 лютого. Губернатор Санкт-Петербурга затвердить закон протягом найближчих двох тижнів.

Законопроект, який спрямований на впровадження штрафів за «публічні дії, спрямовані на пропаганду мужолозтва, лесбійства, бісексуалізму, трансгендерності серед неповнолітніх», був прийнятий у третьому читанні 29 лютого. Проект закону було вперше представлено у листопаді 2011 року. У разі затвердження його губернатором, закон негативно позначиться на свободі вираження та свободі зборів ЛГБТІ-спільноти, а також перешкоджатиме доступу ЛГБТІ-молоді до інформації або обміну інформацією, яка має життєво важливе значення для їхнього здров’я та благополуччя, в тому числі інформації про громадські організації, мережі підтримки, а також сексуальне та репродуктивне здоров’я. Законопроект також суттєво обмежить діяльність та заходи ЛГБТІ-організацій в Санкт-Петербурзі.

Запропонований законопроект порушує право на свободу вираження та свободу зборів, а також право на захист від дискримінації та рівність перед законом, гарантовані міжнародними договорами з прав людини, які підписала Росія. До них відносяться Міжнародний пакт про громадянські і політичні права та Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Крім того, він порушує Коституцію Російської Федерації, яка забороняє дисркимінацію та гарантує право на свободу вираження. Новий нормативно-правовий акт узаконить дискримінацію ЛГБТІ, яка вже і так розповсюджена в Росії. Він висловлює думку про те, що вони не заслуговують на таке ж рівноправне ставлення, як їхні гетеросексуальні друзі, близькі та колеги, а також сприятиме пропагує ворожість та агресію по відношенню до ЛГБТІ.

Якщо цей законопроект буде прийнятий, він заборонить «публічні дії, спрямовані на пропаганду мужолозтва, лесбійства, бісексуалізму, тренсгендерності серед неповнолітніх» та каратиметься штрафами у розмірі 5 000 рублів (126 євро) для громадян та від 250 000 до 500 000 рублів (6300 – 12600 євро) для юридичних осіб.

Законопроект також забороняє «пропаганду педофілії серед неповнолітніх», і, як повідомляється, в ході слухань автор законопроекту, член Законодавчого зібрання від правлячої партії «Единая Россия» Віталій Мілонов, прирівняв гомосексуальність до педофілії і вживання наркотиків, звинувачуючи опонентів законопроекту в тому, що вони «не піклуються про благополуччя дітей». Таким чином, законопроект пов'язує сексуальні зловживання по відношенню до дітей з приватними сексуальними відносинами за взаємною згодою та вираженням особистої гендерної ідентичності. Немає потреби казати, що ці два поняття ніяк не пов’язані. Згідно зі стандартами прав людини держава має право регулювати сексуальну діяльність, яка порушує права інших осіб; ані одностатеві стосунки за спільною згодою, ані гендерна ідентичність і самовираження не підпадають під цю категорію.

24 лютого під час публічного обговорення законопроекту було розповсюджено документ з назвою «Статистика з гомосексуалізму», який включав розділи «гомосексуалісти розповсюджують інфекції», «ведуть розбещений спосіб життя» та «скоюють багато злочинів». Деякі з тих, хто виступали закликали до примусового лікування та ізоляції представників ЛГБТІ. Ці висловлювання прозвучали ще після виступів членів Законодавчого зібрання Санкт-Петербургу під час та після першого читання 16 листопада. Вони закликали заборонити сайти ЛГБТІ-організацій, а також в рамках нового закону – класифікувати вживання слова «радуга» та її зображень як пропаганду гомосексуалізму.

Подібні закони були прийняті в Рязанській та Архангельській областях Російської Федерації, і, як повідомляється, були запропоновані на розгляд в інших російських містах. Існує небезпека, що інші регіони можуть послідувати їхньому прикладу.

ЛГБТІ-спільнота в Санкт-Петербурзі яскрава та активна. У разі прийнятті поправок до закону, діяльність та заходи ЛГБТІ-організацій та осіб будуть суттєво обмежені. Відмова від прийняття у Санкт-Петербурзі цієї поправки стане важливим сигналом іншим регіональним та національним органам влади та змусить їх переглянути власні позиції щодо запровадження аналогічних законів.

Під час другого слухання законопроекту 8 лютого п’ять активістів, що протестували біля міського парламенту, були заарештовані та на декілька годин затримані. Їм були висунені звинувачення на підставі закону про демонстрації та публічні збори.

• Закликати губернатора Санкт-Петербурга не схвалювати законопроект.

• Георгій Полтавченко: Губернатор Санкт-Петербурга
  • Зурабов Михайло Юрійович: Посол Російської Федерації в Україні