Жінки та діти утримуються в заручниках в Сирії

Сирія, акція створена 30.10.2013

Принаймні дві збройні опозиційні групи тримають в заручниках не менше 105 цивільних осіб, які, як повідомлялося недавно, були розділені між трьома місцями у північній Сирії. Заручники, в основному жінки і діти, знаходяться в небезпеці піддатися тортурам або бути вбитими.

Принаймні 41 жінка, 56 дітей, в основному у віці до 15 років, і двоє молодих чоловіків були викрадені 4 серпня, коли Альянс опозиційних збройних угруповань взяв під свій контроль близько 11 сіл і хуторів у північній, здебільшого сільській місцевості в регіоні Латакія. Більшість, якщо не всі, заручники є алавітськими мусульманами. Також відомо, що, принаймні, ще 20 людей були захоплені в якості заручників під час тієї ж операції. Оскільки президент Башар аль-Асад є алавітським мусульманином, усі алавіти сприймаються як прихильники уряду.

Опозиційний альянс включає групи, які виступають за вбивства тих, кого вони вважають далекими від строгої інтерпретації ісламу. Такі закиди цих озброєних груп використовуються, коли мова йде алавітів, вказуючи на те, що вони сприймають алавітів як таких, що не відповідають правильності ісламського вчення, ставлячи цих заручників в ще більш небезпечну ситуацію.

Заручники, вважається, були переміщені в місто Сальма, оплот збройних груп опозиції у Латакії, після того як сирійська армія змусила їх відступити в третій тиждень серпня. За даними Amnesty International, заручники утримувалися бойовиками озброєної групи Катібат аль-Мухаджірін, яка, як повідомляється, складається з лівійських і інших іноземних громадян. Пізніші дані свідчать про те, що заручники були розділені на три групи, одна з яких передана місцевим бійцям в сирійському місті Сальма, які працюють в тісній координації з Катібат аль-Мухаджірін. Друга група заручників була доставлена в село аль-Джаміліє в регіоні Ідліб, але неясно, в розпорядження яких озброєних групи вони були передані. Решта заручників були переміщені в село аль-Бернас поблизу Джіср аль-Шогхур в провінції Ідліб. Збройні групи мабуть мають намір торгувати заручниками на захоплених сірійських і лівійських бойовиків-винищувачів, затриманих урядом.

13 вересня Amnesty International написала Президенту Сирійської національної коаліції (СНК), шукаючи його негайної реакції щодо цього серйозного порушення прав людини, що може являти собою військовий злочин, і просячи відповідей на певні запитання, проте досі ще не отримала жодної.

серпня Альянс опозиційних збройних угруповань захопив 11 сіл і хуторів. Серед груп були Катібат аль-Мухаджірін, Ісламська держава в Іраку і аль-Шам, Джабхат аль - Нусра, Сукор аль-Ізз та Ахрар аль-Шам аль-Ісламія.

Відео, викладене на YouTube 15 серпня показує жінок і дітей заручниками, що сидять на підлозі схожій на балкон; одна жінка каже: «Нас утримують моджахедии ... і не відпустять, якщо їх ув'язнені сирійським режимом не будуть звільнені. Нас близько 105 [заручників] і з нами поводяться добре». Далі командир Катібат аль-Мухаджірін, що назвав себе Сухаїб Абу аль -Лібі каже: «єдина вимога полягає в тому, що наші люди утримуються [режимом] у Латакії і в інших місцях, і ми хочемо здійснити обмін полоненими, так що ми звільнимо цих жінок». Відео доступне арабською на https://www.youtube.com/watch?v=SPe7tu_3dpE

У той час як ісламські групи , які не залежать від СНК провели цю битву, Верховний Військовий головнокомандуючий СНК генерал Салім Ідріс, відвідав північні регіони Латакія всього кілька днів після того коли, люди були взяті в заручники, і публічно заявив свою підтримку військової кампанії в Латакії. Він не засудив і, навіть, не наголосив на факті взяття заручників.

Загальна стаття 3 Женевських конвенцій забороняє взяття заручників. Відповідно до Статуту Міжнародного кримінального суду, «захоплення заручників» є військовим злочином як в міжнародних, так і внутрішніх збройних конфліктах.

Хоча переважна більшість порушень прав людини, задокументованих Amnesty International, була скоєно збройними силами держави і проурядовими ополченцями Шабіха, також були зафіксовані порушення з боку озброєних опозиційних груп. Це включає в себе тортури і вбивства захоплених співробітників сил безпеки і членів Шабіха, а також викрадення і вбивства людей, відомих або підозрюваних у підтримці або співпраці з урядом тощо. Amnesty International засуджує такі зловживання і закликає керівництво всіх збройних груп опозиції в Сирії публічно заявити, що такі дії заборонені, а також робити все від них залежне, щоб опозиційні сили негайно покласти їм кінець. Для додаткової інформації див. Syria: Summary killings and other abuses by armed opposition groups (http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE24/008/2013/en).

• жорстко засудити взяття цивільних заручників у Латакії;
  • виявити відповідальні озброєні групи, а також точні місця утримання заручників;
  • вжити негайних заходів щодо їх звільнення.