Засуджено правозахисника Алеся Бєляцького

Білорусь, акція створена 6.1.2012

Суд міста Мінськ, столиці Білорусі, засудив правозахисника Алеся Бєляцького до чотирьох з половиною років позбавлення волі. Він є в’язнем сумління, якого треба негайно і безумовно звільнити.

Алеся Бєляцького засудили за «приховування доходів в особливо великих розмірах». Висловлене йому обвинувачення пов’язане із використанням особистих рахунків у банках Литви і Польщі для фінансування роботи білоруського правозахисного центру «Вясна», головою якого він є. Очікується, що він оскаржить рішення суду. В ході судового розгляду мали місце процесуальні порушення, які свідчать про наявність в ньому політичного підґрунтя. Часто допити свідків не мали відношення до пред’явлених по справі обвинувачень, а стосувалися правозахисної діяльності Алеся Бєляцького і самих свідків. В числі доказів, представлених прокуратурою, фігурували незавірені копії виписок із банківських рахунків, а деякі документи були представлені як матеріали з анонімних джерел, що є процесуальним порушенням у Білорусі. Більш того, білоруські державні обвинувачувані вимагали інформацію від польських та українських банків до того, як проти Алеся Бєляцького було розпочато кримінальну справу, в порушення погоджень з цими країнами про обмін інформацією, яка стосується кримінальних справ.

Алесю Бєляцькому дозволили виступити після оголошення вироку. В своїй промові він заявив, що судовий процес по його справі і переслідування правозахисників в Білорусі суперечать конституції країни і обов’язкам Білорусі в рамках ратифікованих нею міжнародних договорів в сфері прав людини. Він нагадав владі, що згідно Декларації ООН про правозахисників, до якої приєдналася Білорусь, правозахисникам необхідно надавати підтримку і виголосив риторичне запитання: «Навіщо ви підписали цю декларацію? Краще б ви її не підписували! Вийдіть з ООН, вийдіть з ОБСЄ (Організація з безпеки і співробітництва в Європі)! Тоді все стане на свої місця».

В 2003 році влада Білорусі відмінила реєстрацію «Вясни», в результаті чого організація втратила право відкривати банківські рахунки на своє ім’я на території країни. Після відміни реєстрації білоруська влада неодноразово відповідала відмовою на прохання організації зареєструвати. З 2005 року дії як довіреної особи, яка представляє незареєстровану організацію, кваліфікуються в Білорусі кримінальним злочином, за яке загрожує покарання в вигляді позбавлення волі строком від шести місяців до одного року. Amnesty International визнає право білоруської влади на кримінальне переслідування в рамках закону, але стверджує, що обвинувачення на адресу Алеся Бєляцького мають політичне підґрунтя і ставлять за мету завадити його законній правозахисній діяльності. Алесь Бєляцький знаходиться під вартою в Мінську з 4 серпня.

Алеся Бєляцького, голову правозахисного центру «Вясна» затримали вдень 4 серпня в районі площі Перемоги в центрі Мінська. Раніше в цей же день приміщення «Вясни» оточили люди в цивільному. Співробітники «Вясни» стверджують, що, покидаючи будівлю, чули, як один із цих людей говорив телефоном, що Алеся Бєляцького там немає.

Ті, хто затримував Алеся Бєляцького, представилися співробітниками Департаменту фінансових розслідувань. Говориться, що після затримання Алеся Бєляцького доставили додому, де був проведений обшук і вилучений комп’ютер. Потім його привезли до офісу «Вясни», де майже годину обшукували приміщення, вилучали документи і техніку. Дружину і дитину Алеся Бєляцького забрали з дому і відвезли на дачу під Мінськом, яку також обшукали.

Amnesty International впевнена, що затримання Алеся Бєляцького – черговий прояв практики у Булорусі, що вже давно склалася, переслідування активістів громадянського суспільства і правозахисників з боку влади. Після президентських виборів, які відбулися в грудні 2010 року, в Білорусі безпрецедентно погіршилася ситуація із правами людини. Ключові діячі опозиції піддаються затриманню і жорсткому поводженню, а також стають жертвами несправедливого судового розгляду. Критично налаштовані НУО, активісти громадянського суспільства і журналістів піддаються безперервним гонінням.

Правозахисний центр «Вясна» надає допомогу громадянам і їх рідним, які постраждали від утисків з боку влади.

Правозахисний центр «Вясна» діє в Білорусі з 1998 року. В 1999 році він був зареєстрований як недержавна організація. В 2003 році «Вясну» залишили без офіційного статусу в за’язку з її діяльністю спостерігача на виборах. З того часу влада неодноразово відмовляла організації в повторній реєстрації. Після президентських виборів в грудні 2010 році організація і її співробітники опинилися від постійно сильнішим тиском з боку влади на фоні повсюдного переслідування громадянського суспільства в країні.

• Закликаючи владу негайно і безумовно звільнити Алеся Бєляцького,
  • Закликаючи владу зупинити переслідування і загрози на адресу правозахисників і нагадуючи, що влада зобов’язана надавати підтримку правозахисникам згідно з вимогами Декларації ООН про правозахисників, в якій правозахисна діяльність визнається необхідною і

• Александр Лукашенко: Президент
  • Александр Конюк: Генеральний прокурор