У Азербайджані затримали прихильника демократії

Азербайджан, акція створена 26.6.2012

Активісту Мехману Хусейнову загрожує 5 років у в’язниці за звинуваченням у «хуліганстві». Це вже сьомий журналіст, що утримується під вартою в Азербайджані. У випадку засудження, він стане п'ятнадцятим в'язнем сумління в країні.

Втім, свідки не підтверджують інформацію поліції. Amnesty International заявляє, що Мехмана Хусейнова затримали за розголошення інформації про зловживання в Азербайджані під час акції на Євробаченні.

Мехман Хусейнов – фотожурналіст, відео-блогер та демократичний активіст. Працював медіа-координатором під час кампанії «Співай для демократії». В ході кампанії Мехман зустрівся із шведською учасницею конкурсу, переможцем Євробачення, Лореен, спонукаючи її поговорити про порушення прав людини в Азербайджані.

Наразі йому загрожує 5 років ув’язнення за звинуваченням у «хуліганстві». Звинувачення пов’язані із інцидентом під час акції протесту 21 травня. Свідки розказали Amnesty International, що міліціонери навмисне розбили камеру Мехмана Хусейнова та камеру його колеги. П’ятеро міліціонерів засвідчили, що Мехман Хусейнов не тільки полаявся із ними, але й «застосував силу». Хоча ніхто не сказав, як саме. Два свідки сказали, що він не робив нічого із застосуванням сили. Цього не підтвердили і відеоматеріали. За законодавством Азербайджану, хуліганство є кримінальним злочином тільки тоді, коли мова йде про насильство.

Фотографії насильного розгону мирних демонстрацій в Баку, зроблені Хусейновим, були широко поширені міжнародними медіа та в соцмережах. У березні 2011 року його вже арештовували та допитували про діяльність у Фейсбуці, коли Мехман Хусейнов знімав для Amnesty International.

Мехман Хусейнов – молодший брат Еміна Хусейнова, директора азербайджанської НГО «Інститут свободи та захисту репортерів», який очолював кампанію «Співай для демократії».

Мехман Хусейнов — вже сьомий журналіст, що утримується під вартою в Азербайджані. У випадку засудження, він стане п'ятнадцятим в'язнем сумління в країні.

Amnesty International відзначає нову хвилю порушень прав людини у Азербайджані. Звіти фіксують численні випадки, коли на журналістів та правозахисників чиняться напади, ув’язнюють. Наразі, за даними організації, у Азербайджані налічується 14 в'язнів совісті. 11 в’язнів знаходяться у тюрмі з минулого року, а 2 журналісти та правозахисник були ув’язнені на довгий термін у 2012 році.

Amnesty International також занепокоєна, що місцевих активістів, які використовували Євробачення, щоб висвітлити порушення прав людини, почали переслідувати після уваги міжнародних ЗМІ до конкурсу.

Урядові газети охрестили активістів кампанії «Співай для демократії» агентами сусідньої Вірменії, з якою Азербайджан має територіальні суперечки останні 20 років.

Опозиційна Партія Народного Фронту (Popular Front Party) повідомляє, що станом на початок червня поліція переслідує ще трьох молодих активістів, які брали участь у протестах під час Євробачення.

Одна з активісток, Ханім Мустафаєва (Khanim Mustafayeva), розповіла Amnesty International, що її батька викликали до поліції та допитали про її приєднання до «радикальних сил».

Поліція двічі викликала батьків Раміна Мусаєва повідомити, що їх син «приєднався до релігійних радикальних сил» та «порушував громадський порядок». Мусаєва після цього допитували, йому погрожували виключенням зі школи.

Батько Баїм Хасанлі, який свідчив у суді 21 травня про інцидент з Мехманом Хусейновим, був також викликаний на допит з приводу його доньки.

• Зняти обвинувачення проти Мехмана Хусейнова негайно;
  • Зупинити утиски та переслідування активістів за використання свого права на вираження під час конкурсу Євробачення;
  • Провести незалежне розслідування свідчень міліціонерів проти журналістів та мирних демонстрантів на нещодавніх акціях протестів.

• Азіз Сейдов: Прокурор міста Баку
  • Ельміра Сулейманова: Омбудсмен