Жертві тортур загрожує кримінальне переслідування

Україна, акція створена 12.12.2011

Чоловік, який отримав серйозну травму внаслідок дій міліціонера, звинувачується в тому, що він сам заподіяв собі ушкодження, і може отримати 5 років тюремного ув’язнення за «напад на міліціонера».

27-річний Олег Мельник увечері 1 квітня повертався із конем та підводою додому, в село Остаківці на південному заході України, коли два міліціонери зупинили його і запитали про сусіда. Коли Олег Мельник запитав, чому їх це цікавить, правоохоронці скинули чоловіка із підводи і заштовхали в міліцейську машину. Міліція нібито вела слідство щодо серії крадіжок в селі, але цього не пояснили затриманому Олегу Мельнику. В міліцейському відділку міста Немирова, за 15 км від села, затриманого примусили чекати дві години і відмовились пояснювати чому причини затримання. Коли він спробувати дістати телефон, аби подзвонити адвокату, один із міліціонерів схопив його за праву руку, в той час як інший намагався забрати телефон, викручуючи ліву руку за спину. Міліціонер так смикнув затриманого за руку, що зламав її. На крики чоловіка в кімнату зайшов ще один міліціонер, і Олега Мельника відвезли в місцеву лікарню, де міліціонер, котрий зламав йому руку, заплатив за рентген і гіпс. О 2-й годині ночі затриманого привезли назад у відділок, де під погрозами ув’язнення та подальшого побиття він підписав заяву про те, що не має ніяких скарг на дії міліції. Його мати, котра чекала під відділком, підписала таку ж заяву. Олега Мельника звільнили без звинувачень. Пізніше того ж дня, коли стан чоловіка погіршився, батьки відвезли його до лікарні у Вінниці, де лікарі виявили, що кістка руки була роздроблена, і вставили металеву пластину, щоб рука зрослася. Після цього випадку Олег Мельник став інвалідом, оскільки всі функції його руки так і не відновились.

3 квітня його матір надіслала скаргу до місцевої і обласної прокурори, а також до Генеральної прокуратури у Києві, але 5 квітня місцевий прокурор надіслав стандартну відмову. Сім’я постраждалого вирішила надати справі публічності і взяла участь у прес-конференції у Вінниці разом із Вінницькою правозахисною групою. Після цього прокурор відкрив справу щодо заяви про тортури. У червні сім’ї постраждалого запропонували, що міліціонер заплатить всі витрати на лікування, але сім’я відмовилася. 21 червня прокуратура відкрила справу проти Олега Мельника за «напад на міліціонера»: його було звинувачено у побитті правоохоронця в груди та в тому, що він зламав руку останньому. А кримінальна справа проти поліцейського була закрита.

В Україні існує атмосфера безкарності за тяжкі кримінальні злочини, такі як тортури та вимагання грошей, котрі скоюють працівники міліції на виконанні. Органи внутрішніх справ не несуть відповідальності за вчинені ними порушення прав людини з ряду причин, до яких належать організаційні недоліки, високий рівень корупції, тісні службові та інші зв’язки між прокуратурою та міліцією, відмова у проведенні розслідувань (чи проведення їх у неповному обсязі) за фактами кримінальних злочинів, скоєних працівниками міліції, навіть за наявності достатніх доказів їх провини. Серед інших причин безкарності – переслідування, загрози та залякування осіб, що подають скарги, а також невеликий відсоток звинувачувальних вироків у подібних справах.

• нагадуючи державі про її обов’язок як учасниці Конвенції проти тортур забезпечити швидке та справедливе розслідування заяви про тортури та захистити позивача від залякувань.
  • наполягаючи на відновленні розслідування заяви Олега Мельника про тортури в Немірівській міліцейській дільниці 1 квітня.
  • закликаючи владу розслідувати правомірність звинувачень проти Олега Мельника і відкинути їх, якщо це спроба зашкодити розслідуванню заяв Олега Мельника.
  • закликаючи владу розслідувати заяву Олега Мельника про те, що йому не було повідомлено причину, з якої його затримали.

• Віктор Павлович Пшонка: Генеральний прокурор
  • Віталій Юрійович Захарченко: Міністр Внутрішніх справ