Життя білоруського в'язня сумління у небезпеці

Білорусь, акція створена 20.8.2012

В’язень совісті Микола Статкевич опинився у карцері на 10 днів за те, що він відмовився підписувати зізнання. Керівництво тюрми повідомило, що у нього є нахил до самогубства. Його родичі побоюються, що життя Миколи Статкевича перебуває в небезпеці. На їх думку, цей наклеп потім використають як виправдання, коли із хлопцем щось станеться.

27 червня під час засідання голова в'язниці підтвердив цей висновок. 4 липня Микола Статкевич розмовляв із дружиною по телефону і у нього був гарний настрій. Після засідання він надіслав листа до голови в’язниці із питанням, звідки той зробив такий висновок, і чи не збирається керівництво в’язниці використати його в разі, якщо з ним (Миколою) щось трапиться у в’язниці. В той же час Миколу Статкевича відправили до карцера на 10 днів за те, що він відмовився вибачитися перед Президентом. Раніше, керівництво в’язниці заявило, що Статкевич постійно порушує тюремні правила, схильний до насильства та втечі. Ці заяви можуть додати ще один рік до ув’язнення Миколи Статкевича за статтею 411 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

Опозиційного кандидата у президента Миколу Статкевича було ув’язнено на 6 років 26 травня 2011 за статтею 293 частини 1 Кримінального кодексу («організація масового заворушення») через участь у післявиборчих демонстрацій у грудні 2010 року. Amnesty International вірить у те, що звинувачення проти нього безпідставні, а також у те, що Миколу Статкевича засудили за мирне вираження свободи висловлювання та мирних зібрань. У січні 2012 Миколу Статкевича перевели з колонії №17 у Шклові до колонії №4 у Могильові за звинувачення у порушенні тюремного режиму. Такі звинувачення ведуть до постійного переслідування Максима Статкевича та створення фізичного та психологічного тиску на нього, змушуючи його підписати зізнання. Amnesty International нагадує, що в’язні совісті ніколи не повинні зазнавати тиску за підписання зізнання чи вибачення.

Микола Статкевич – один із чотирьох в’язнів совісті, який наразі ув’язнений у зв'язку з участю у мирній демонстрації 19 грудня 2010 року. Десятки тисяч білорусів тоді зібралися у центрі Мінську, щоб протестувати протии несправедливих виборів. Демонстрація здебільшого була мирна, доки поліція не почала розганяти натовп поряд із урядовим будинком.

Більшість заарештованих були мирними протестантами. Крім тих, хто «відбувся» арештом на 10-15 діб, були й ті, кого ув'язнили за «організацію масових порушень», включаючи 6 з 7 опозиційних кандидатів у президенти. Четверо в’язнів совісті досі знаходяться у тюрмі (Микола Статкевич, Павло Северинець, Дмитро Дашкевич, Едуард Лобов).

• Звільнити Миколу Статкевича негайно та беззастережно разом із іншими в'язнями совісті, пов’язаними із демонстраціями у грудні 2010 року;
  • Влада Білорусії зобов’язана захищати фізичне та психологічне здоров’я тих, хто під вартою;
  • Перевірити, що Микола Статкевич не знаходиться під тиском підписання зізнання.

• Олександр Конюк: Генеральний прокурор
  • Ігор Шуневич: Міністр внутрішніх справ
  • Сергій Дорошко: Голова Департаменту виконання покарань при Міністерстві внутрішніх справ